Kako sastaviti nargilu?

Upute za nargilu - od montaže do prvog dima!


Napomena: Nargila se u svijetu naziva i Hookah ili Shisha (Šiša), pa smo slobodni i u ovo tekstu koristiti te nazive. Ove upute za nargile posebno su namijenjene početnicima u nargili i objašnjavaju kako pravilno postaviti, pripremiti i pripaliti nargilu!

Budući da rijetko koji proizvođač prilaže priručnik za Nargile, željeli bismo ovdje pomoći. Pomoći ćemo Vam da postavite svoju nargilu! U osnovi se pojedinačne nargile različitih proizvođača ne razlikuju u pogledu specifične strukture.

Šiša se obično sastoji od sljedećih komponenata:

  • Baza, Vaza, Posuda za vodu.
  • Dimni stup s takozvanom uronskom cijevi (vodovodnom cijevi) često je poznat i kao okno ili, u nekim slučajevima, toranj. Srednji komad stuba dima, na kojem su smješteni priključci crijeva, često se naziva bazom. Ovisno o modelu, ovo je trajno instalirano ili djelomično odvrnuto.
  • Čašica sa duhanom (glinena glava, zdjela sa duhanom itd.)
  • Crijevo
  • Tanjur za ugljen i pepeo


nacrt nargile


Korak 1: punjenje baze (vaze)


Najbolje je staklenu posudu napuniti normalnom vodom. Ako želite eksperimentirati, ovdje također možete miješati vodu s drugim tekućinama. Ljudi ju, na primjer, vole miješati s čajem ili mlijekom. Međutim, ovdje savjetujemo oprez. Nije svaka tekućina prikladna za to niti nužno ima i prednost. Vrlo malo arome apsorbira se izravno kroz tekućinu. Ako želite isprobati miješanje, uvijek obratite pažnju na uravnoteženi omjer stvarne vode!

Na primjer, mlijeko se vrlo pjeni. Ovdje je poželjno odabrati vrlo mali omjer naspram vodi. (Na primjer 1:4) U pravilu treba imati na umu da u posudu stavite samo toliko vode da dimni stup kasnije bude uronjen maksimalno 2 cm.
Mali savjet: Nakon što pronađete optimalnu količinu punjenja, korisno je to upamtiti kao mililitre. Stoga sljedeći put u čašu jednostavno možete staviti mjernu čašu optimalnu količinu (moguće 750 ml). Ako koristite previše vode, obično možete to shvatiti po propuhu šiše, povlačenje je relativno teško i samo s mukom puhće. Ako ima premalo vode, postoji rizik od uvlačenja zraka ili čak same vode.


Korak 2: zavrnite / umetnite dimni stup na staklo


Ovdje trebate napomenuti da potopna cijev nije uronjena u vodu više od 2-3 cm.
Inače se kasnije može dogoditi da se voda uvlači ili da morate uvlačiti sa prevelikim pritiskom.
Ovisno o tipu vaše nargile, staklo se jednostavno uvije, klikne ili utakne u dimni stup. Dovoljno je da navoj lagano zategnete do posljednjeg zavoja.
Da biste spriječili zaglavljivanje navoja, s vremena na vrijeme ga malo podmažite.
To nije potrebno s novijim navojima za klikanje ili uvijanje. Prije pričvršćivanja stupa, uvijek provjerite jeste li montirali i donji dio stupa koji se uranja u vodu.


Korak 3: napunite glavu duhanom


Sada morate napuniti glavu duhanom, jednostavno malo duhana "počupajte" i pustite da labavo padne u lonac (gornji dio glave), nemojte ga pritiskati. Glavu treba napuniti do 2/3 duhanom.



Korak 4: aluminijska folija ili kaminski nastavak


Nakon što napunite glavu, preko nje morate razvući aluminijsku foliju.
Uzmite komad aluminijske folije te ga prisavinite tako da ga uduplate (tj da budu dva sloja), stegnite je preko glave i čvrsto omotajte pri dnu.

Ako koristite dodatak za kamin, u ovom vam trenutku ne treba aluminijska folija! Samo montirajte i lagano pritisnite kaminski nastavak na glavu.



Korak 5: rupe


Sada nabavite oštar predmet, po mogućnosti tanku iglu, i probušite puno malih rupa kroz aluminijsku foliju. Raširiti po cijeloj glavi. Ovaj korak nije potreban ako koristite kaminski nastavak.



Korak 6: zapalite ugljen


- Samozapaljivi ugljen:
Uz pomoć kliješta uzmite komadić ugljena i upalite ga upaljačem. Puhanjem možete ubrzati proces samozapaljenja.
Nakon što potpuno zažari, stavite ga na posudu s duhanom.

- Prirodni ugljen:
Za prirodni ugljen potreban vam je električni potpaljivač ugljena ili plinski štednjak. Stavite ugljen na njega i pustite da se potpuno uažari. Poželjno je s vremena na vrijeme okretati ugljen. Za kaminski nastavak idealna su 3 komada ugljena.

Sada je vaša nargila spremna za rad i možete početi uživati u okusima nargile.