Vodič za ugljen

 

Danas možete pronaći mnoštvo različitih marki, oblika i stilova ugljena za nargile, a s toliko puno opcija može biti teško odabrati koji ugljen kupiti. Za to smo mi tu da vam prenesemo svoje znanje o ugljenu za nargile koje će biti korisno za sve pušaće nargile.
Pa krenimo...

1. Za što se koristi ugljen za nargile?

Osnovna funkcija ugljena za nargile je da bude izvor topline koji će kuhati vaš duhan za nargilu da proizvede dim. Nakon što se ugljen zapali, stavlja se na vrh folije na zdjeli za nargilu ili u uređaju za upravljanje toplinom.

2. Koje vrste ugljena postoje?

Dostupno je nekoliko različitih vrsta drvenog ugljena, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Samozapaljujući ugljen

Samozapaljujući ugljen - ugljen kojeg sve više pušaća nargile u zadnje vrijeme koristi. Ovaj ugljen izgleda poput malih crnih diskova ili hokejaških pakova. Ova vrsta ugljena najbrže se pali jer je obložen kemijskim ubrzivačem koji im je omogućio paljenje običnim upaljačem za cigarete. To znači da ovaj ugljen gori vrlo vruće i vrlo brzo usporedno s drugim vrstama drvenog ugljena. Osim toga, imat će jači miris i okus za koji će mnogi iskusni pušaći nargile reći da utječe na okus duhana za nargilu.

PrimjetIt ćete kad zapalite ovaj ugljen da odmah počinje iskriti i da mu se boja polako mijenja kako se zagrijava iz crne u narančasto-crvenu. Kada je potpuno upaljen postaje sivo-bijel. Prije nego što ga dodate u zdjelu za nargilu obavezno pričekajte da dobije sivo-bijelu boju.

Idealan je za sesije na otvorenom jer za njega ne treba grijač ili plinski štednjak.

Na našem web shopu možete pronaći 3 vrste samozapaljujućeg ugljena:

Svi navedeni samozapaljujući ugljeni dolaze u pakiranju od 10 komada.

     Prirodni ugljen od kokosa

    Prirodni ugljen izrađen je od komprimirane ljuske kokosa i dolazi u različitim veličinama i oblicima, ali općenito su najčešći stilovi "kockasti" i "plosnati". Ne sadržavaju nikakve kemikalije ni premaze za ubrzavanje, tako da će im trebati nešto više vremena da se zagriju. Nakon što se zagriju, gorjet će dulje od samozapaljujućeg ugljena i imat će minimalan utjecaj mirisa ili okusa na vaše pušenje.

    S obzirom da nema kemijski ubrzivač, ne može se zagrijati upaljačem za cigarete te ćete morati koristiti potpaljivač ili grijač da bi ste ga ispravo zagrijali. Prilikom paljenja ugljena na potpaljivač, poželjno je staviti grijač na postavku "High" oko 5 minuta, a zatim hvataljkama preokrenuti ugljen i pustiti da se ugrije još 3-4 minute.
    Kao i sa samozapaljujućim ugljenom, prvo će poprimiti crveno-narančastu boju, a nakon što se potpuno upali, poprimit će sivo-bijelo pepeljastu boju. 

    Jedan čimbenik koji se treba uzeti u obzir kod prirodnog ugljena je sadržaj ugljika. To je obično između 80% i 85%. Daje vam informacije o toplini, sadržaju pepela kao i mirisu prilikom paljenja. Što je veći udio ugljika, može otpustiti više topline, a istovremeno proizvodi manje pepela, ali je miris prodorniji.

    Najčešće dimenzije ugljena u kockama su 26 x 26 x 26 mm. U ovom slučaju 1 kg ugljena sadrži 64 kocke što je za otprilike 21 sesije 

    3. Koliko ugljena trebam koristiti? 

    Ovo je upravo jedno od najčešćih pitanja. To može varirati ovisno o vrsti ugljena, duhanu za nargilu i zdjeli koja se koristi, ali i o osobnim preferencijama kao npr. koliko vruće volite kuhati svoj duhan.

    a) Samozapaljujući ugljen - većina ljudi koristi između 1-2 ugljena odjednom. Ova vrsta drvenog ugljena može se prepoloviti prije nego što se zapali, što omogućuje malo veću kontrolu nad time koliko zagrijavate svoj duhan i olakšava okretanje ugljena oko vaše zdjele pomoću kliješta tijekom seanse nargile.

    b) Prirodni ugljen - većina ljudi koristi 3-4 ugljena odjednom. S vrlo malim posudama za nargile možete koristiti 2-3 ugljena,a s većim zdjelama za nargile ili kada koristite vrlo mokre ili sočne duhane za nargilu, trebat će vam malo više topline za pravilno kuhanje dugana, tako da 3-4 prirodna ugljena obično bude savršena količina u većini slučajeva.

    4. Može li se ponovno upotrijebiti ugljen za nargile?

    Iako ovaj "trik" dobiva na popularnosti, vrlo je loša ideja i loša izvedba. Uštedite si vrijeme i razočaranje i uvijek koristite svježi ugljen.

     

    Nadamo se da smo vam ovim vodičem pomogli kod odabira ugljena za nargilu.